Intet nyt fra Idiotstrup – Pyramidespil 2.0

Af , 2012/06/09 09:33

Når gratis kaffe er for dyr

Jeg elsker at møde nye mennesker. Jeg har kun haft positive oplevelser med det. Indtil nu. Jeg havde smidt link til min LinkedIn profil på facebook og en ven havde været så flink, at dele det videre til sine egne venner på facebook. Helt efter bogen og som det skal være. Desværre lever begrebet Pyramidespil stadigvæk fint, bare i internet forklædning.

PyramidespilKort tid efter, får jeg en FB besked fra en mig ukendt person med en tekst ala “Jeg er ven af [person som delte mit LinkedIn link] – Giv mig et ring, så har jeg måske noget”. Lad os kalde ham LT.

Okay, spændende. Jeg giver ham et ring og har en hyggelig samtale. Han kender lidt mennesker i forskellige firmaer, som han gerne vil vise mit CV. Så snakker han noget om Network Marketing. Jeg forbinder ikke lige udtrykket med noget. Han taler om et socialt netværk, hvor man får noget ud af værdien af de link/anbefalinger man poster på f.eks. facebook. Jeg synes det lyder lidt lamt, men lader det fare.

Vi aftaler så at mødes på Baresso – neutral grund. Fint nok!

Jeg snakker i mellemtiden med min ven. Han har ikke set LT i mange år og har ingen ide om hvad han rigtig laver. Ikke lige frem en nær ven.

Jeg kommer lidt sent, så han er der allerede da jeg ankommer, jeg siger “God dag” og giver hånd og da han allerede sidder, og jeg står, og han ikke har kaffe på bordet, spørger jeg, hvad han vil have, så jeg kan købt os kaffe.

Dette ignorerer han totalt, rejser sig og spørger hvad jeg vil have. Jeg finder det let mystisk, men hey… gratis kaffe.

Vi tager et par høflighedsfraser mere og snakker lidt om kaffe og kærligheden til samme. Han har solgt espresso maskiner i lang tid, men stoppede da han “kunne se at han aldrig ville nå syv cifre” på det. Da jeg ingen interesse har i at “nå syv cifre”, finder jeg det er en mærkelig forklaring.

Han skifter til det mere seriøse og nævner en ven hos et større konsulent hus, som han gerne vil vise mit CV. Sjovt nok mumler han lidt i firmanavnet. Er ikke helt sikker på udtalen, og jeg retter ham. Lidt underligt.

Lidt som facebook, du får bare værdien af dine likes

Og så går LT ellers i gang med at tegne på et stykke papir. Grund ideen er en “facebook model” hvor man, hvis man linker til og anbefaler et produkt, får procenter af salget.

Et globalt fællesindkøbssite, hvor man får noget points, hvis der sker et salg. Snak, snak om hvor stort internet salg er. Jeg snakker med da emnet interessere mig. Og så bliver det spændende. Hvis jeg hverver nye medlemmer til sitet, får jeg procenter af deres salg. 30% for første level og lidt mindre for dem de så hverver og så videre fem levels ned. Okay. Så her begynder det at være lidt for smart. Kan du se pyramiden for dig? Det kan jeg. Han er ganske forsigtig, og tegner den ikke. Men udregningerne er de samme – eksponentiel vækst. Se! 5000 mennesker i “level 5” som du får procenter af. Umuligt ikke at bliver stenrig.

Hele ideen om hvordan sociale netværk – og internet salg – virker er dog slemt out of tune, med hvad jeg ved. Der tilføjes ingen værdi til eksisterende review og fælleskøbs sites, bortset fra at vandene forplumres af procent fortjenesterne og troværdigheden er på nul. Nåja, og jo flere levels der skal tjene – jo dyre produkter. Det ved folk godt.

Det er pyramide udgaven af affiliate-salg. Ikke direkte ulovligt, vist nok på grænsen af at give mening. Bortset fra, at jeg aldrig har hørt om nogen som levede af det. Rigtigt.

Jeg er helt med på, hvad han har til mig. Intet. Han vil bare have mig med i netværker som en af hans 1. level sælgere.

Der pustes op og forklares. Det er i beta. Der er ikke rigtig fundet leverandører endnu. Men der er ansat 20 nye. So-and-so (som jeg vist burde have hørt om, men ikke kender) er ansat som dit og dat, og det bliver helt sikkert stort. Der er allerede mange millioner med og potentialet er lige så stort som facebook.

Jeg burde have rejst mig her og sagt “Tak for kaffe, men lad os ikke spilde mere tid på hinanden”. Men hans kroge virker. Han betalte for kaffen. Han har luftet ideen om at han kender folk, som kan bruge mig. Han er flink og rar. Jeg bliver siddende.

Han finder iPadden frem – vil gerne lige vise mig video, som forklarer det endnu bedre.

Fin tegne animation som viser det han har forklaret. Men hov! Lige et par minutter inde kommer… små 500€ indskud skal betales, hvis man vil have procenter af salget. Smid 3-4 gange mere og få tre gange så meget i bonus points. Og ja, der er pyramide procenter til de fem niveau over mig af de penge. Og til mig, hvis jeg får nogen til at hoppe på limpinden.

Et hundrede procent pyramidespil.

Jeg ser stille – og uden at grine – videoen færdig. Siger tak og forklarer at det er for multi-level-marketing til mig. Forklarer hvorfor at signup-fee udenlukkende er pyramidespil og hvorfor det ikke giver mening, hvis man faktisk ønsker at gøre netværket så stort og effektivt som mulig (altså ideen om fælleskøb – hvis du skulle have glemt det).

Han prøver lidt at forklare, tegner en graf om vækst, men for mig at se er den omvendt. Vi kigger på sitet – de omtalte mulige leverandører, som HP , findes ikke – der er fire produkter. Noget helse bla. Har aldrig hørt om noget af det og det virker ualmindeligt dyrt. 30€ for to pakke handwipes. De skal nok komme. Right. Hvilken leverandør vil dog ligge navn til sådan noget? Ingen.

Føler mig som verden mest tålmodige menneske, men få minutter efter jeg løbe videre til en anden aftale.

Farvel

Jeg har spildt et par timer af mit liv. Er en oplevelse rigere. I går var jeg sur. Meget. Ikke bare på LT, men på ideen. Ideen om, at hvis man bare er på det rigtige sted – griber den rigtige chance, så kan man blive rig uden at gøre ret meget. Man skal bare være i toppen af pyramiden.

Nåja, også skal man smide alt menneskelig værdighed ud og gå igang med at pisse på andre menneskers følelser, håb og liv. Gerne ens venner og venners venner.

 

2s reaktioner på “Intet nyt fra Idiotstrup – Pyramidespil 2.0”

  1. Det er åbenbart det nye pyramidespil – fælles indkæb over nettet.

    Der er en beboer i den andelsforening som jeg er formand for, som prøvede at pushe ideen til os i bestyrelsen. Meningen var, at vi som forening skulle tilmelde os (og lave et større indskud), og så skulle prøve at få beboerne til at købe igennem portalen (og få procenter). Vi skulle også prøve at få andre andelsforeninger med på ideen (og få procenter).

    Vi var alt for flinke da vi afviste det.

    For øvrigt: “nå syv cifre” er taget direkte ud af standard drejebogen for pyramidespil. Alle beskrivelser jeg har læst af sådan møder nævner den sætning (seks cifre hvis det er i USA).

  2. tc siger:

    For pokker Kristjan – i en andelsforening? Det lyder helt tosset. Forstår ikke at man på den måde kan ignorer grund sentensen om at man ikke skider i egen rede.

Efterlad et svar

Panorama Theme by Themocracy