Ken McLeod – Om at sige farvel til en forfatter

Af , 2010/08/22 11:37

Det har taget mig rigtig lang tid at få læst Ken McLeods Leaning the World: A Novel of First Contact, færdig. Ca. et halvt år. Nu er jeg færdig, og hvor slutningen var en glædelig overraskelse, så  var det ikke rigtig besværet værd.

Det er på tide at sige farvel og slette McLeod fra min “must read” liste.

Ken McLeod har ellers længe haft en særlig plads i mit læser hjerte. Han Fall Revolution serie er med stor glæde blivet indtaget et par gange. Den politisk satire og retorik, skabte latter og glæde helt ind i mit opvokset-i-Kina-tro-socialistisk-kollektiv hjerte. Skarpt, men også med en interessant kant da McLeod er erklæret Trotskist (eller var i 70’erne og 80’erne) og kan sit stof område. Nåja og manden er også programmør og blandingen af de to emner er ganske interessant.

Engines of Light serien blev læst, men vil ikke blive genlæst. Jeg fandt historien små rodet og blev aldrig rigtig fanget af hovedpersonerne.

Jeg er rigtig dårlig til at lære af mine fejltagelser når det kommer til f0rfattere. Så jeg læser troligt videre, på trods af at jeg jo godt ved, at der ikke er mere at hente.

Jeg har gjort det før – jeg bliver ved med at læse længe efter, at interessen er forsvundet. Så en dag bliver bogen på hylden og jeg læser noget andet. Og noget andet. En dag er der ikke andet på senge bordet og jeg læser et par kapitler mere. Måske fanges interessen.

McLeod startede stærkt – der er var en historie han måtte fortælle. Det blev de fire bøger i Fall Revolution. Lidt rodet, men der er så meget ild i tasterne, man kan mærker der er noget som skal ud – personerne taler med overbevisning. Fortællingen kan være svær at følge, fordi at det som skal fortælles er komplekst. Værdien og glæden ved de indbyggede Aha! oplevelser er derfor så meget større. Også anden gang man læser, dem og har viden fra de andre/senere bøger.

Learning the World har meget af det sammen, men med den vigtige detalje at gløden mangler, så kompleksiteten bliver en svaghed i stedet for en styrke. Intriger imellem forskellige politisk fraktioner bliver ligegyldig og umulig helt at få under huden, når man er ligeglad med personerne og ikke engang helt kan kende forskel på dem.

Efterlad et svar

Panorama Theme by Themocracy