Gi’ mig en tomat, tak

Af , 2010/05/31 15:07

Mobiltelefoner, facebook, twitter, RSS feeds, sms’er og email – undskyldninger for ikke at få lavet noget er der nok af. Heldigvis findes der værktøjer som kan hjælpe. Mit favorit hedder Pomodoro Technique. Hvis du klikker igennem, vil du kunne download en gratis bog om hvordan og hvorfor. Bogen kan læses på et par timer og det er, i mine øjne, en god investering.

Men tillad mig at fortælle lidt om hvordan jeg bruger teknikken og hvad den betyder for mig.

Jeg arbejder meget hjemme, 90% af mit arbejde består i at sidde ved en computer. Jeg har skype, en twitter klient, et mail program og en chat-klient kørende. Det er tit jeg arbejder, imens min kone arbejder ved siden af. Nogle gange arbejder jeg efter, at ungerne er hentet fra skole/børnehave. Der er masser af mulighed for, ikke at få lavet noget som helst.

Pomodoro – det grundliggende

Grundideen i Pomodoro Technique er et æggeur. Navnet Pomodoro, kommer af, at opfinderen havde et æggeur formet som en tomat.

Grundtrinene:

  1. Vælg en passende opgave.
  2. Sæt æggeuret på 25 minutter (“en pomodoro”).
  3. Start – stil uret hvor du kan se det.
  4. Løs opgaven.
  5. Stop når uret ringer.
  6. Tag fem minutters pause.

Hvis opgaven ikke er løst, så tag eventuelt en omgang til.

Lidt om timeboxes

Jeg kombinerer ofte dette med teknikken “timeboxing”, som ganske enkelt går ud på at man løser en opgave så godt som man kan, inden for en given tidsramme. Timeboxing er noget af det mest naturlige, og en af de bedste måde virkelig at få “gjort noget”.

Et hverdags eksempel, er når vi skal have gæster og opdager, at der er en halv time til de ankommer, og huset stadigvæk ligner “jeg-ved-ikke-hvad” og nu skal der altså bare ryddes op og det skal gå hurtigt… Så rydder man op, så godt som man kan på den halve time. Der bliver prioriteret benhårdt efter et synlighedprincip – kan det ses skal det væk. Store ting først. Når dørklokken ringer, er man færdig.

Tomat Timebox

Når de to teknikker kombineres, betyder det ganske enkelt, at man beslutter at løse en specifik opgave, så godt som det lader sig gøre, inden for 25 minutter (eller flere sæt af 25 minutter). Hvis der skal skrives et blog indlæg (som dette), så skriver man det bedst mulige man kan på, i dette tilfælde, tre gange 25 minutter. Håbet er, at skrive det hele på to gange 25 minutter og så bruge endnu en omgang på oprydning og tilretning.

Erfaringer

Børn og andre levende: De fleste tager det faktisk overraskende godt, hvis man kigger på ens ur og så siger… “jeg er med dig om 12 minutter”, når de beder om ens opmærksomhed. Børn forstår det. Nogle gang står de og kigger på en i de 12 minutter, men så kan man få dem til at kigge på uret i stedet for (stil det et sted hvor de ikke kan nå det. Ha’ et ekstra de kan lege med).

Uudskydelige distraktioner: Hvis der opstår situationer, hvor du må afbryde dine igangværende 25 minutter, så stop helt. Tag telefonen, snak med din kollega, hjælp ungerne med at tørre op. Tag fem minutters pause. Start forfra på nye 25 minutter.

Fysisk ur: Et fysisk ur, i modsætning til diverse software løsninger er at foretrække. Det er lidt svært at definere, men der er noget magisk ved at trække et ur op (drej det helt op til 60 og så ned til 25, så virker det bedst), når man starter en periode. Det bliver så konkret.

Det er bedst du, når hvad der skal gøres: Hvis du starter en Pomodoro uden, at have en god ide om hvad der skal ske, vil du hurtigt miste fokus. Er du usikker, så start med at bruge 25 minutter på at planlægge resten af dagen!

Det er sværere end du tror: 100% fokus i 25 minutter .. hvor svært kan det værre. Min første tanke, da jeg hørte om det her var: Ah, en otte timers arbejdsdag, med perioder på 25+5 minutter, det giver 16 omgange om dagen. Pffh, yeah, right. Dream on Mister. Hvis du er rigtig god, kan du måske nå ti. Det kommer selvfølgelig an på dit arbejde og specielt dit arbejdsmiljø (de uudskydelige distraktioner), men forvent ikke for meget, måske senere…

Altid?: Nej. Jeg bruger kun Pomodoro, når det er nødvendigt. Når jeg faktisk har et problem med, at få tingene færdige. Jeg bruger det aldrig til samvær med andre mennesker – jeg afsætter ikke 25 minutter til “kvalitets tid med ungerne”. Jeg har med held brugt det til arbejdsmøder (brainstorming, workshop), men det er for besværligt, at forklare ideen til fremmede.

Pauserne: Det er vigtigt, hvad du gør i pauserne. Det er ikke her du læser din mail, eller opdaterer Facebook! Du skal op og stå og væk fra tastaturet. Det er nu du skal lave fysiske forberedelser til de næste 25 minutter. Frisk kaffe/vand, gå på toilettet. Ud og bevæge dig. Brug alle fem minutter! Når jeg arbejder hjemme kan jeg finde på at: Lave armbøjninger, starte støvsugeren, tømme opvaskemaskinen, hænge vasketøj op.

Men hvornår skal jeg så opdatere facebook?: Afsæt en Pomodoro til det! At afsætte 25 minutter til effektiv social samvær med dine elektroniske kontakter, er meget bedre end at bruge 5 minutter her og 6 minutter der og…

Hvornår skal jeg svar på arbejdsmails/telefon opkald etc?: Afsæt 1-3 Pomodoro i løbet af dagen til det. Nogle mennesker laver selvfølgelig ikke andet end at skrive mails og snakke telefon, men for de fleste kan det betale sig, at grupperer arbejdet. Prioriter dine mails, og besvar de vigtigste, du kan nå på 25 minutter. Hvis du ikke nåede dem alle, ved du at du skal afsætte 25 minutter mere senere.

Overpræstationen: Hvis du lykkes dig at løse din nuværende opgave, på mindre end de afsatte 25 minutter, så overpræster! Du bruger simpelthen resten af tiden på at finpudse. Måske kunne koden lige dokumenteres lidt bedre? Måske kunne mailen være lidt klarer i sit udtryk? Eksperimenter med lidt andre farver. Alternativet er at stoppe og tage en fem minutters pause, og så starte på noget andet.

Er der mere?

Jeps. Der er en del mere, men det her var det vigtigste. Prøv det. Hvis du synes, at det virker, så gør dig selv den tjeneste at læse bogen. Det tog mig fire gange 25 minutter.

Efterlad et svar

Panorama Theme by Themocracy