Snapchat – hvorfor?

Af , 2013/12/31 10:24

Jeg har leget lidt med snapchat og er kommet til at holde ret meget af det. Det siges at være en af “de unges” foretrukne værktøjer (legetøjer?) pt. Jeg kan godt forstå hvorfor. Først lidt om hvordan det virker, og så en liste af ting jeg synes virker godt.

Et snap

2013-12-30 15.57.21

Snap editor

Et snap er et billede eller en kort video, som man så kan tilføje tekst til (billederne kan man også tegne på). Man tager et billede ved at trykke kort på knappen og en video med et vedvarende tryk. Tryk på midten af det nye billede for at tilføje lidt tekst. Tryk på pilen og udvælge en eller flere modtagere. Send. Det kan gøres så hurtigt. Hele processen ligger op til at det skal være hurtigt og uden alt for meget omtanke. Alt det en MMS burde have været. Normalt kan et snap kun ses i ti sekunder, så er det væk (jo, man kan tage et screenshot, men det er snyd).

Et svar

Man kan besvare et snaps ved at dobbelt tappe på det – så er modtageren automatiske sat til den man fik det første snap fra. Igen bliver processen hurtig, man kan billede-besvare med fire tryk på skærmen.

Screenshot_2014-04-26-14-17-01-mystory-smlMy Story

Ud over at sætte en modtager, kan man tilføje et snap til My Story – her kan alle ens venner se det (og andre snaps) i 24 timer. Lige så mange gange de vil. Det gør det muligt at opbygge små historier eller live rapportager. My Stories findes ved at gå i vennelisten og se hvilke venner som har et billedikon ud fra deres navn. Snaps tilføjes til My Story ved at tilføje “My Story” som modtager, eller trykke på My Story ikonet i snap editoren.

Her udover er der nogle elementer med points og top venner, men det har jeg ikke kigget nærmere på.

Vennemodellen

2014-01-05 07.40.18Venskabsmodellen i snapchat er, som standard, lidt anderledes end de fleste andre netværk, da det mere handler om at skjule end at dele. Som standard er det kun dem du har sat som venner der kan se dine snaps og din My Story. Det betyder også at hvis en person du har sat som ven, ikke har sat dig som ven, så kan du ikke se personens snaps og personen ser heller ikke dine snaps.

Standard modellen, minder altså mest af alt om et facebook venskab. Begge sider skal godkende. Desværre er dette på ingen måde tydeligt i app’en – og det er ikke tydeligt om dem man sender snaps til overhovedet kan se dem.

Så hvis du vil have at folk kan se din My Story skal du enten huske at “følge tilbage” eller ændre dine Privacy settings.

Det gode

Processen kan gøres ufattelig kort. Jeg kan starte snapchat, tage et billede og tilføje det til My Story med tre tryk på skærmen. Det tager selvfølgelig lidt ekstra, hvis jeg skal skrive en tekst eller udvælge modtagere. Men under alle omstændigheder er processen utroligt strømlinet.

Den hurtige process og den korte tid til at “nyde” de enkelte snaps, tager alle tanker om æstetik ud af processen – snapchat er ikke instagram. Kravet om billeder i alle snaps er både godt og skidt – man ender nemt med et hurtigt billede af ens sko, bare for at kunne svare “okay” eller ligende – som live chat program er snap lidt for tungt.

På samme vis skal det nævnes, at der ikke er nogen like funktion eller noget fælles kommentar spor. Dette tager en stor del af det “Se mig” element ud af det hele, som nemt opstår på facebook, instagram og twitter. Den eneste umiddelbare feedback, er om modtagerne har set det man afsender.

2013-12-30 15.59.13Muligheden for at opbygge My Stories synes jeg er rigtig interessant – jeg var på Arken den anden dag og afprøvede muligheden. Resultatet blev 80 sekunder historie, blandet billeder og video og nogle med lidt tekst. Under alle omstændigheder var tiden jeg havde telefonen oppe af lommen yderste minimal.

Det dårlige

“Find venner” funktionen er skidt. Jeg har aldrig fået “verificer mit telefonnummer funktionen” til at virke og selv når man kender brugernavnet på en ven, kan man ikke få nogen bekræftelse af, om det er den rigtige, man har fundet (der er ikke nogen information, eller noget billede).

Jeg har oprettet en liste over danske snapchat brugere her, og du kan selv tilføje dig her.

Måske både godt og skidt – der er ikke nogen “send til alle mine venner” mulighed – de enkelte venner skal udvælges på modtagerlisten en af gangen. Dette bliver nemt lidt besværligt, men jeg tror også, at det er en god ting – snaps er så nemme og hurtige, at man kan målrette dem den enkelte – hvis man vil sende til mange, så skal man bruge My Story.

Det er endnu et netværk – det er kun så interessant som de mennesker, der er der og man skal opbygge nogle nye relationer..

Tips

Lær evt. redigeringsmulighederne at kende: Slide højre/venstre for lidt filter. Tap på skærmen for at tilføje en linje tekst. Brug blyanten til at tegne lidt på skærmen.

Tap på ting i dine oversigter. Du kan f.eks. åbne din My Story og se hvor mange, og hvem, der har set de enkelt dele af din historie. Du kan også slette dele af din My Story, hvis du synes den bliver for lang, eller du har smidt noget i den ved et uheld. Tap på en du følger og du kan se hvem de snapper mest med eller om de overhovedet er aktive (meget få points)

Går ind under “Person+” engang imellem og se om der er nogle som følger dig, du evt. skal tilføje som ven. Læs afsnittet om venskabsmodellen – husk, at hvis I ikke følger hinanden, kan I ikke se hinandens snaps.

Tænk på din og andres My Story som en twitter eller facebook strøm og de direkte beskeder som sms’er eller emails (eller når det går hurtigt, som chat). Hvis det ses sådan, så bliver det lidt vigtigt at tjekke andres My Story, ellers bliver det hele hurtigt lidt tomt. Af samme grund bør du overveje nøje, hvad du smider hvor.

Ses vi?

Du behøver ikke at have noget at sige – snapchat kan, som så mange andre sociale medier, fungere fint både som modtager og afsender. Prøv det, prøv det.

(jeg hedder, som så mange andre steder, “twomasc”)

3s reaktioner på “Snapchat – hvorfor?”

 1. Rigtig fint indlæg. Jeg savner dog et par kommentarer om, hvad man får ud af at snappe med folk, som man ikke kender eller kun kender perifert. Som ny bruger er jeg også selv i gang med at undersøge mediet 🙂

  @LouiseVaar

  • admin siger:

   Louise, well, det er vel lidt det sammen som twitter, eller måske mere instagram – ikke rigtig noget til man lærer dem at kende.

 2. Ida Christine siger:

  Rigtigt fint indlæg.
  Jeg synes det er et super fedt medie, til at tage alle de ‘kedelige’ billeder væk fra FB og instagram – fordi de kan målrettes til dem det er relevant for. Vi grinte af noget sammen en gang – derfor sender jeg det kun til dig.
  Dertil synes jeg dog at det er meget privat medie – man kommer meget tæt på dem man snapper med fordi det er lige nu det foregår. Derfor synes jeg mediet er bedst til i forvejen gode relationer.

Efterlad et svar

Panorama Theme by Themocracy

%d bloggers like this: